Belgen blinken uit in roekeloos rijgedrag, zo blijkt uit een Europese studie. Een kwart van de Belgen kruipt naar eigen zeggen weleens achter het stuur met te veel alcohol op. Ook rijden met overdreven snelheid is volgens de Belgen niet zo uitzonderlijk.

"De studie betreft zelfgerapporteerd gedrag, en wat zien we? Dat Belgen zeer tolerant zijn wat betreft rijden onder invloed en het rijden met een te hoge snelheid", zegt Karin Genou, afgevaardigd bestuurder van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Maar Genou relativeert de studie ook. "De kans bestaat dat de realiteit minder erg is dan wat er gerapporteerd is in de studie. Temeer omdat de kans om een boete te krijgen de voorbije jaren is toegenomen. De combinatie van sensibilisering en handhaving doet gedrag veranderen. En dat zien we toch doorheen de jaren."

Nergens anders in Europa denken automobilisten meer dat ze onder invloed kunnen rijden als ze maar voorzichtig zijn.

"Pakkans moet hoger"

"Als België beter wil scoren op dit vlak, dan moet de pakkans hoger." Dat zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Volgens de cijfers zijn er per jaar nauwelijks 850.000 controles. Die controles zijn de voorbije jaren wel gevoelig gestegen, maar om 1 op de 3 bestuurders elk jaar te controleren, zouden per jaar 2 miljoen controles moeten plaatsvinden."

Bron : DeRedactie.be